Krediet & leningen

Notariskosten in Brussel: waarom zou u ze simuleren?

De diensten van een notaris zijn altijd betalend. De uiteindelijke prijs hangt echter af van een aantal factoren. Als u in Brussel woont, is het dus interessant om de notariskosten voor Brussel te simuleren. Zo heeft u al een eerste idee van hun bedrag en kunt u het nodige geld aan de kant zetten. Een simulatie kan u ook helpen het voordeligste aanbod te vinden.

Wat doet een notaris?

Simulation frais de notaire BruxellesNotarissen zijn openbare ambtenaren. Ze helpen mensen om hun bezittingen te beschermen. Ze stellen overeenkomsten op en zorgen ervoor dat de afspraken erin gerespecteerd worden.

Elke notaris heeft drie hoofdtaken: authentieke overeenkomsten opstellen, overeenkomsten bewaren en advies geven.

  1. Authentieke overeenkomsten

De overeenkomsten die notarissen opstellen, zijn authentiek. Ze kunnen niet betwist worden en bieden dus meer zekerheid. Notarissen stellen onder meer overeenkomsten (of aktes) op voor schenkingen, testamenten, verkopen en schulderkenningen.

  1. Overeenkomsten bewaren

Daarnaast bewaren ze ook belangrijke of vertrouwelijke documenten. Eigenaars hebben hoe dan ook de mogelijkheid om een kopie te vragen.

  1. Advies geven

Een notaris is ten slotte ook adviseur. Hij of zij legt uit wat u met een bepaalde akte kunt bereiken en vertelt u wat u moet doen. Hij of zij zal u ook begeleiden bij het opstellen, ondertekenen en bewaren van documenten en dan met name overeenkomsten.

Welke kosten rekent een notaris aan?

De diensten van een notaris zijn betalend. U betaalt zogenaamde ‘notariskosten’. Die zijn opgebouwd uit belastingen, erelonen en dossierkosten.

De belastingen zijn niet voor de notaris, maar wel voor de overheid. Het gaat onder meer om successierechten, verkooprechten en btw. De erelonen zijn de verloning van de notaris zelf. De dossierkosten, ten slotte, zijn alle extra kosten die bij een dossier komen kijken. Denk aan reiskosten of de vergoeding voor een landmeter. Die worden gewoonlijk doorgerekend aan de klant.

Hoe kunt u uw notariskosten in Brussel simuleren?

Niet alle notariskosten liggen vast. Het is dus niet eenvoudig om u een duidelijk overzicht te geven. Toch bestaan er verschillende methodes om u een algemeen idee te vormen.

Eerst en vooral kunt u naar het kantoor van uw notaris gaan en vragen hoeveel een dienst of akte kost. Tegenwoordig vindt u online ook verschillende platformen die de kosten voor u simuleren. Zo kunt u meteen verschillende notarissen vergelijken en de notaris contacteren die u bevalt.

Een simulatie van de notariskosten in Brussel kan ook handig zijn om een overzicht te krijgen van wat er nodig is voor een bepaalde akte. Hou er wel rekening mee dat de berekeningen van een simulator louter indicatief zijn. De werkelijke kosten kunnen variëren naargelang de complexiteit van een dossier.