Let op, geld lenen kost ook geld.

Krediet & leningen

Verantwoord Lenen

Verantwoord Lenen geeft je de mogelijkheid om op een transparante en veilige manier financiële behoeften te realiseren. De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) heeft een gedragscode opgesteld met tien principes voor verantwoorde kredietverstrekking. Hieronder ontdek je hoe die principes jou als kredietnemer beschermen en begeleiden.

Simuleer je lening
Verantwoord Lenen

Verantwoord Lenen

De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) heeft een gedragscode opgesteld met tien principes om op verantwoorde wijze kredieten te verstrekken. Deze principes richten zich tot kredietgevers en -bemiddelaars en omvatten elke stap van het proces, van het eerste klantcontact tot het beheer van een eventuele betalingsachterstand.

1. Transparantie

Hoe verstrekken we correcte en verstaanbare informatie in publiciteit over de producten en de belangrijkste klantgerichte processen?

De informatie over producten is verstaanbaar, niet misleidend en gebruiksvriendelijk vanuit het oogpunt van de kredietnemer.

Reclameboodschappen zijn ondubbelzinnig.

De klanten hebben toegang tot makkelijk toegankelijke contactpunten, ongeacht het verkoopskanaal.

2. Correcte prijszetting

Hoe communiceren we over ondubbelzinnige prijzen?

We geven aan de potentiële kredietnemer een begrijpelijk overzicht van alle kosten die verbonden zijn aan onze producten (interestvoeten en kosten).

Waar van toepassing delen we het standaard JKP (Jaarlijks KostenPercentage) of de OJR (Overeenstemmende JaarRentevoet) mee, zodat klanten verschillende producten kunnen vergelijken.

3. Dienstbaarheid aan de klant

Hoe helpen we kredietnemers om hun kredietbehoefte en het risico op overmatige schuldenlast onder controle te houden?

Wij geven de klant financiële begeleiding door de beginselen van budgetbeheer toe te lichten en te waarschuwen voor mogelijke gevolgen van wanbetaling.

We helpen onze klanten oplossingen te vinden die het best aan hun behoeften beantwoorden.

We informeren de kredietnemers over de gevaren van overmatige schuldenlast, onder andere via duidelijke gedragsregels, brochures en websites.

We werken met bekwaam personeel voor kredietverkoop, contractafsluiting en beheer van betalingsachterstand, en voorzien opleidingen waar nodig.

4. Vertrouwelijkheid

Hoe beschermen we de klantengegevens en de persoonlijke levenssfeer?

De klantengegevens worden binnen de wettelijke grenzen vertrouwelijk behandeld.

Overeenkomstig de privacywetgeving kunnen klanten hun recht op inzage en verbetering uitoefenen, en zich verzetten tegen het gebruik van hun gegevens.

5. Klantentevredenheid

Hoe meten we de klantentevredenheid en hoe reageren we meteen en doeltreffend op klachten?

Klanten krijgen toegang tot alle informatie over de klachtenbehandeling en de contactgegevens van de Ombudsman.

We registreren alle klachten en reageren onmiddellijk.

We peilen op geregelde tijdstippen naar de tevredenheid van onze klanten.

6. Beheer kredietcyclus

Hoe stellen we een kredietbeleid en -processen op en hoe zorgen we voor de naleving ervan?

We werken volgens een vooraf bepaald kredietbeleid voor elke stap in de kredietcyclus: acceptatie, analyse, risicopreventie en invordering.

Op basis van de informatie van de potentiële kredietnemer en andere bronnen, beoordelen we of hij/zij het krediet kan terugbetalen en of die capaciteit in de nabije toekomst zal blijven bestaan.

7. Inzameling van gegevens

Hoe beoordelen we de kredietwaardigheid op basis van correcte en accurate informatie, zowel intern als extern?

We bepalen duidelijke normen voor de identificatie van de klant.

We verzamelen intern en extern alle relevante informatie die nodig is om te beoordelen of de klant zijn financiële verplichtingen zal kunnen nakomen.

De kredietgever mag deze informatie controleren op juistheid en volledigheid.

8. Beoordeling kredietrisico

Hoe analyseren we ons klantenrisico en hoe controleren we het resterende budget?

Onze modellen voor kredietrisicobeoordeling en portefeuilleanalyse steunen op kredietregels of scoringmodellen, het beschikbare budget van de klant en professionele waardeschattingen (bij hypothecair krediet).

We zijn extra voorzichtig bij producten met een vaste rentevoet of met latere renteverhogingen, vooral bij kredieten met variabele rente.

9. Risicopreventie

Hoe volgen we schuldenlast en kredietgebruik op en anticiperen we op betalingsachterstand?

We hanteren een gestructureerde aanpak om krediet- en frauderisico tijdens de looptijd van de overeenkomsten te detecteren en te beperken.

We nemen onmiddellijk contact op met de klant die een betaling mist, om de oorzaak te achterhalen en samen oplossingen te zoeken.

Bij onvoorziene gebeurtenissen of wijzigingen in de levensomstandigheden van de kredietnemer bekijken we mogelijke aanpassingen van de terugbetalingsregeling, met duidelijke informatie over de gevolgen.

10. Schuldbegeleiding

Hoe stellen we actief oplossingen voor, zodat de klant optimaal gebruik kan maken van zijn mogelijkheden om zijn financiële verplichtingen na te komen?

Elke kredietbeslissing is gebaseerd op de berekening van het resterende budget. Dit helpt de kredietnemer zijn ontleningscapaciteit te bepalen, rekening houdend met kredietbedrag, looptijd en terugbetalingsvoorwaarden.

We bieden de kredietnemer alle redelijke bijstand om de afhandeling van het krediet te vergemakkelijken.

Klaar om de volgende stap te zetten?

Ontdek vandaag nog de beste oplossingen om verantwoord te lenen. Maak je plannen waar met meer zekerheid en gemoedsrust.

Simuleer je lening
To top