persoonlijke-lening

Een creditcard is een betaalkaart waarvan de betalingen pas na een bepaalde tijd van uw rekening gaan.

Er bestaan drie soorten creditcards.

  1. Een kaart met uitgestelde betaling

Hiermee kunt u verschillende goederen en diensten aankopen. De transacties worden een maand later verrekend, zonder dat u interesten moet betalen.

Bijvoorbeeld: een klassieke Visa-kaart die u via uw bank krijgt.

  1. Een kaart met een kredietopening

We spreken in dit geval ook wel van een ‘revolving krediet’. U kunt er verschillende goederen of diensten mee kopen, maar in plaats van dat de transacties in één keer verrekend worden, mag u zelf kiezen hoe en wanneer u wat terugbetaalt. U kunt ervoor kiezen om het volledige bedrag in één keer terug te betalen, of elke maand een stukje, bijvoorbeeld 5 % van uw aankopen. Let er wel op dat uw bank een minimum zal opleggen en dat u ook interesten op het uitstaande saldo moet betalen.

  1. Een kaart met ‘deferred debit’

Dit is een betaalkaart die naast een betaalfunctie ook een uitgestelde-debetfunctie heeft én gekoppeld is aan een commercieel merk.

Klanten krijgen elke maand een overzicht van alle uitgaven die ze met deze kaart hebben betaald. Het verschuldigde bedrag wordt dan via domiciliëring of een overschrijving betaald.

Aangezien financiële instellingen moeten inspringen als een klant het uitstaande saldo niet kan betalen, zullen ze op voorhand zijn of haar kredietwaardigheid nagaan. Als een klant niet voldoet aan hun criteria, dan kunnen ze beslissen om hem of haar geen creditkaart te geven.

Elke creditcard heeft een maandelijkse bestedingslimiet, al hebt u wel de mogelijkheid die limiet aan te passen. U kunt er gewoonlijk overal ter wereld aankopen mee doen. Ook geld afhalen is mogelijk, al zult u in dat geval een administratieve kost moeten betalen.

Met een creditcard kunt u geld opnemen in:

  • geldautomaten in België en in het buitenland;
  • bankloketten en wisselkantoren.

Een transactie wordt bevestigd met een handtekening, het invoeren van de pincode, of een elektronische goedkeuring. De voorbije jaren hebben twee nieuwe, elektronische betaaltechnieken aan populariteit gewonnen:

  • contactloos betalen;
  • betalen met een mobiele app.

Heel wat winkels in België staan contactloos betalen al toe en ook in het buitenland kunt u steeds vaker op die manier betalen.

In België worden de meeste transacties met een creditcard via domiciliëring betaald. Dat gebeurt dan één keer per maand.

Maar ook kredietopeningen of ‘revolving kredieten’ worden steeds vaker gebruikt. Verschillende financiële instellingen bieden zo’n kaart aan. Ze is onder meer handig bij grote aankopen, die u dan gespreid kunt betalen.

Creditcards met uitgestelde betaling vallen onder de klassieke regels voor betaalkaarten, op voorwaarde dat:

  • u geen rente hoeft te betalen;
  • het uitstaande saldo binnen twee maanden verrekend wordt;
  • de kaart niet meer kost dan het wettelijk bepaalde maximum.