Het secundaire huwelijksvermogensstelsel regelt de vermogensrechtelijke betrekkingen van echtgenoten, zowel onderling als ten opzichte van derden (bijvoorbeeld schuldeisers).
Echtgenoten kunnen kiezen tussen:
- Het wettelijk stelsel. Dit is het huwelijksvermogensstelsel waarvan de regels door de wetgever zijn vastgesteld en dat van toepassing is wanneer er geen huwelijkscontract is. Het principe is de scheiding van goederen met een gemeenschap van aanwinsten: alles wat na het huwelijk wordt verkregen, wordt als gemeenschappelijk beschouwd.
- Het contractuele stelsel. Dit is het huwelijksvermogensstelsel dat de echtgenoten hebben overeengekomen in een huwelijkscontract (bijvoorbeeld de scheiding van goederen, de beperkte wettelijke gemeenschap).
Het secundaire huwelijksvermogensstelsel
De wetgever heeft een stelsel ontworpen voor echtgenoten die geen huwelijkscontract opstellen: het wettelijk stelsel. U kunt het beschouwen als een standaardbepaling die automatisch van toepassing is als u geen contract tekent.
De goederen van de echtgenoten zijn verdeeld in drie categorieën:
- het eigen vermogen van een echtgenoot;
- het eigen vermogen van de andere echtgenoot;
- het gemeenschappelijk vermogen.
Alle goederen – inclusief geld – waarvan niet kan worden bewezen dat ze toebehoren aan een van de echtgenoten, zijn gemeenschappelijk. Dit wordt veronderstelling van gemeenschap genoemd.
Principe van het huwelijksvermogensstelsel
De wetgever voorziet in een stelsel dat van toepassing is als de echtgenoten geen huwelijkscontract opstellen, het “standaardstelsel”. In dat geval is het wettelijk stelsel van rechtswege van toepassing.
In het juridische systeem onderscheidt men drie soorten eigendommen, bestaande uit activa en passiva:
- Het eigen vermogen van de echtgenoot;
- Het eigen vermogen van de andere echtgenoot;
- Het gemeenschappelijk vermogen.
Dit impliceert een vermoeden van gemeenschap.
De activa en schulden worden als gemeenschappelijk beschouwd. Degene die beweert dat een goed of een schuld tot zijn eigen vermogen behoort, moet dit bewijzen.
Het wettelijke vermoeden van gemeenschap geldt zowel tussen echtgenoten als ten opzichte van derden.
Beheer van goederen
Het beheer omvat alle bevoegdheden van de echtgenoot, het beheer en de beschikking. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen het beheer van het eigen vermogen en het beheer van het gemeenschappelijk vermogen.
Elke echtgenoot beheert zijn eigen vermogen alleen, behoudens de dwingende bepalingen van het primaire stelsel.
Het primaire stelsel bepaalt bijvoorbeeld dat een echtgenoot niet alleen over de gezinswoning kan beschikken (bijvoorbeeld de overdracht van de hypotheek) (ook als deze tot het eigen vermogen van een van de echtgenoten behoort).
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het beheer van het gemeenschappelijk vermogen:
- Concurrerend beheer;
- Individueel beheer;
- Gezamenlijk beheer.
De wetgever heeft gekozen voor concurrerend beheer als basisprincipe. Concurrerend beheer is van toepassing op bepaalde belangrijke handelingen en individueel beheer op bepaalde beroepsmatige handelingen.
Volgens het principe van concurrerend beheer kan elke echtgenoot:
- Alleen handelen met betrekking tot het gemeenschappelijk vermogen;
- Alle bewarende en beheershandelingen verrichten (en beschikken over roerende goederen) met betrekking tot het gemeenschappelijk vermogen.
Beide echtgenoten kunnen afzonderlijk handelen en verplichtingen aangaan in het belang van het huishouden en de opvoeding van de kinderen, inclusief aankopen of leningen op krediet, als dit nodig is voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen.
De schulden die in het kader van concurrerend beheer door elke echtgenoot worden aangegaan in het belang van de familie zijn gemeenschappelijk en verbinden de drie vermogens (de twee eigen vermogens en het gemeenschappelijk vermogen).
Er zijn twee uitzonderingen op het principe van concurrerend beheer:
- Individueel beheer: Dit is de vorm van beheer waarbij een echtgenoot, met uitsluiting van de andere, beheersbevoegdheden krijgt met betrekking tot een deel van het gemeenschappelijk vermogen. Zo verricht een echtgenoot die een beroep uitoefent alle noodzakelijke beroepshandelingen alleen, zonder tussenkomst van de andere echtgenoot.
- Gezamenlijk beheer: Gezamenlijk beheer vereist de toestemming van beide echtgenoten voor bepaalde juridische handelingen.
De toestemming van beide echtgenoten is dus vereist voor:
- Het aangaan van een lening;
- Het afsluiten van een consumentenkrediet;
- De aankoop, verkoop en hypotheek van onroerend goed;
- De overdracht, verpanding, vrijgave en ontvangst van de terugbetaling van een hypothecaire schuldvordering.
Er is echter een uitzondering op de eis van gezamenlijk beheer: elke echtgenoot kan (alleen) een lening aangaan wanneer dit nodig is voor het huishouden of de opvoeding van de kinderen (en voor zover de aldus aangegane schuld niet onevenredig is met de middelen van de familie).
In de praktijk wordt echter altijd aanbevolen om de handtekening van beide echtgenoten te verkrijgen, zelfs wanneer de lening wordt aangegaan voor huishoudelijke behoeften.
Lees ook: Wat is het primaire huwelijksvermogensstelsel?