persoonlijke-lening

Er bestaan verschillende tools die u kunnen helpen uw lening vlot terug te betalen. Een ervan is de aflossingstabel. Daarin vindt u een uitgebreid overzicht van uw maandelijkse aflossingen en de rente die u moet betalen. U vindt er ook in terug wanneer uw lening volledig terugbetaald is.

Dit document is echter niet voor iedereen even duidelijk. Daarom leggen we u in dit artikel uit hoe het werkt.

Simuleer uw persoonlijke lening

Wat is een aflossingstabel?

Laten we eerst en vooral naar het woord zelf kijken. ‘Aflossing’ verwijst naar de maandelijkse bedragen en de rente die u elke maand moet terugbetalen. Al die informatie zit vervat in een tabel die u een globaal overzicht geeft van alle sommen die u al betaald heeft en alle aflossingen die u nog resteren. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe minder geld u verschuldigd bent aan de bank.

Een aflossingstabel is bij wet verplicht. Zodra u een lening aanvraagt – een persoonlijke lening of een andere – moet de bank u er een geven.

Wat staat er in een aflossingstabel?

Een aflossingstabel organiseert de belangrijkste informatie van uw lening in een handig overzicht. Helemaal bovenaan vindt u het soort lening dat u hebt afgesloten, het totale bedrag, de rentevoet, de looptijd, het bedrag van uw maandelijkse aflossingen en de totale rente die u aan het einde van de rit betaald zult hebben.

Onder al die informatie staan er gewoonlijk verschillende kolommen:

  • het aantal maandelijkse afbetalingen;
  • de datum van de betaling;
  • het bedrag van de maandelijkse afbetaling;
  • het renteaandeel;
  • het kapitaalgedeelte;
  • het overblijvend saldo.

Sommige banken kunnen meer of minder informatie toevoegen. Als u het gevoel hebt dat er informatie ontbreekt, aarzel dan niet om dat te bespreken met uw financiële instelling. Het is meestal mogelijk de tabel aan te passen.

Hoe moet u een aflossingstabel lezen?

Wanneer u de tabel meer in detail bekijkt, merkt u dat het bedrag dat u elke maand betaalt identiek blijft. Het renteaandeel en het kapitaalgedeelte variëren echter. Het eerste zakt, terwijl het tweede stijgt. De verklaring is simpel: de rente hangt af van het nog terug te betalen kapitaal. Hoe meer u terugbetaalt, hoe lager het overblijvend saldo en dus het renteaandeel worden.

Waar wordt een aflossingstabel voor gebruikt?

Een aflossingstabel zorgt ervoor dat u uw maandelijkse aflossingen rustig kunt inplannen. U weet op voorhand wanneer u wat moet betalen, zodat u uw budget beter kunt beheren.

Bovendien kunt u op elk moment bekijken hoeveel u nog moet betalen, wat de rente is enz. Dat is handig, want zo heeft u altijd een goed beeld van uw lening.

Maar het grootste voordeel is toch wel dat u betere financiële beslissingen kunt nemen. Als u zich bijvoorbeeld afvraagt of het nuttig is om uw lening vervroegd af te lossen, om die te groeperen, om uw maandelijkse aflossingen te verhogen of de looptijd te verkorten, kunt u uw beslissing baseren op de informatie in de tabel.