Overeenkomst
Bij een overeenkomst spreken twee of meerdere personen af om iets te geven, te doen of niet te doen. Vaak denkt men bij ‘overeenkomst’ aan een geschreven document, maar ook een mondelinge afspraak kan volstaan zolang er een duidelijke instemming is. Ontdek hier de belangrijkste aandachtspunten rond overeenkomsten en hoe deze praktisch werken.
Simuleer je lening onlineAlles over Overeenkomst
In de praktijk bedoelt men met de term ‘overeenkomst’ vaak een schriftelijk document, maar juridisch gezien kan een overeenkomst ook mondeling tot stand komen. In België zijn de meeste overeenkomsten ‘consensueel’: ze ontstaan zodra alle partijen akkoord gaan, ongeacht of dit schriftelijk of mondeling gebeurt. Dat maakt een overeenkomst geldig zolang er een duidelijke instemming is.
Toch kan het nuttig zijn een overeenkomst schriftelijk te bevestigen, niet zozeer om de geldigheid ervan te garanderen, maar om die achteraf makkelijker te kunnen bewijzen. Wanneer de partijen niet in elkaars aanwezigheid zijn, komt de overeenkomst meestal tot stand op het moment dat de aanbiedende partij de aanvaarding van het aanbod ontvangt. Dit zien we vaak bij overeenkomsten via brief, fax of e-mail. Ook een betaling van de dienst of het goed kan beschouwd worden als aanvaarding.
Enkele voorbeelden van geven, doen of niet doen
Geven
Een som geld, een eigendomsbewijs …
Doen
Een betaling uitvoeren, een opdracht leveren …
Niet doen
Niet oneerlijk concurreren, niet onderverhuren …
Bijzondere regels
In sommige gevallen wijken de algemene principes af of legt de wet extra verplichtingen op. Hieronder drie voorbeelden:
Consumentenkredieten
Deze overeenkomsten zijn pas geldig indien ze schriftelijk of elektronisch ondertekend zijn.
Hypothecaire leningen
Voor dit soort overeenkomsten gelden strikte wettelijke regels, bijvoorbeeld inzake informatieverplichtingen.
Verkoop op afstand
Bij online verkopen of diensten op afstand moet de verkoper duidelijke informatie geven over herroepingsrecht en andere precontractuele voorwaarden.
Bereid je goed voor op elke overeenkomst
Wil je een lening afsluiten of heb je specifieke vragen over overeenkomsten? Start vandaag nog met een online simulatie.
Simuleer je lening online