persoonlijke-lening

Wat is een debetkaart?

Een debetkaartkan worden beschreven als een kaart waarmee de houder de gegevens op de chip en/of magneetstrip kan gebruiken

Een debetkaart is een kaart waarmee u, dankzij de gegevens op de chip en/of de magneetstrip:

  • een zichtrekening kunt beheren;
  • geld kunt opnemen;
  • geld elektronisch kunt overschrijven van één rekening naar een andere.

In tegenstelling tot een creditcard, gaat het geld meteen van uw rekening wanneer u met een debetkaart betaalt. Betaalt u bijvoorbeeld in een winkel, dan wordt het geld onmiddellijk van uw rekening naar die van de handelaar overgeschreven.

U kunt uw debetkaart ook gebruiken om geld op te nemen bij een geldautomaat. In dit geval wordt uw rekening automatisch gedebiteerd.

Transacties met een debetkaart zijn steeds beveiligd met een pincode (persoonlijk identificatienummer). Die bestaat uit vier cijfers en dient als elektronische handtekening.

U moet ten slotte rekening houden met een gebruikslimiet (dagelijks of wekelijks), die als extra beveiligingsmaatregel werd ingevoerd.

Bancontact, Maestro, Mastercard of Visa?

Er zijn verschillende bedrijven die debetkaarten in België verspreiden. We zetten ze even voor u op een rij.

Bancontact

De debetkaart van Bancontact (tot 2016 gekend als Bancontact/Mister Cash) is heel populair in België. U kunt ermee betalen in supermarkten, tankstations en andere winkels. U kunt er ook geld mee afhalen in geldautomaten en aan bankloketten. U kunt Bancontact enkel gebruiken in België en niet in het buitenland.

Maestro / Mastercard / Visa

Voor transacties in het buitenland, gebruiken de meeste Belgen Maestro. Daar kunt u zowel in België als elders mee betalen of geld afhalen, op voorwaarde dat de terminal of automaat aangesloten is op het Maestro-netwerk.

Vanaf 2024 wordt Maestro afgeschaft en vervangen door een alternatief. Welk alternatief dat is, hangt af van bank tot bank. Een deel van de Belgische banken gaat verder met Debit Mastercard, terwijl een ander deel kiest voor Visa Debit. Veel online banken hebben ook een eigen debetkaart.

Bescherm uw debetkaart

Bij een probleem, verlies of diefstal moet u onmiddellijk contact opnemen met CardStop. Dat kan via het nummer +32 078 170 170.

CardStop:

  • noteert welke kaarten verloren of gestolen zijn;
  • blokkeert de kaart onmiddellijk;
  • zorgt ervoor dat de kaart in elke winkel en geldautomaat geweigerd wordt.

Het is ook aangeraden om bij diefstal of misbruik van uw kaart aangifte te doen bij de politie.