Gratis Garantie
Ontdek alles over kosteloze borgtocht en hoe u zich kunt beschermen bij een hypothecaire lening.
Meer wetenWat is Gratis Garantie?
Een kosteloze borgtocht (of gratis garantie) kan worden gedefinieerd als een handeling waarbij een natuurlijke persoon kosteloos een hoofdschuld waarborgt ten gunste van een schuldeiser. Het ontbreken van enig economisch voordeel voor de borg, zowel rechtstreeks als indirect, is hierbij essentieel. De borg neemt met andere woorden de verplichting op zich om de schuld van iemand anders af te lossen als deze laatste daar zelf niet in slaagt.
Een kosteloze borgtocht moet voldoen aan een aantal voorwaarden die zowel van toepassing zijn op natuurlijke personen als op de ondernemingen (bijvoorbeeld een professionele kredietgever) die bij de overeenkomst betrokken zijn.
Voorwaarden voor Een Kosteloze Borgtocht
De volgende voorwaarden moeten worden gerespecteerd bij het aangaan van een gratis garantie:
Afzonderlijk geschrift
De borgstellingsovereenkomst moet op zichzelf staan en mag niet worden opgenomen in de hoofdleningsovereenkomst.
Duur
De overeenkomst vermeldt de duur van de hoofdverplichting. Bij onbepaalde duur geldt er een maximale looptijd van vijf jaar voor de kosteloze borgtocht.
Gewaarborgd bedrag
Het bedrag van de schuld (indien reeds bepaald) moet in de borgstellingsovereenkomst vermeld staan. De borgtocht wordt beperkt tot de hoofdsom, vermeerderd met intresten tot maximaal 50% van die hoofdsom.
Handgeschreven vermelding
De borg moet in de overeenkomst zelf een specifieke handgeschreven verklaring opnemen, waarin onder andere de bedragen en de termijn worden vermeld.
Kennelijke wanverhouding
De schuldeiser moet de financiële situatie van de borg verifiëren. Als er een wanverhouding is tussen de verbintenissen van de borg en diens terugbetalingsmogelijkheden, kan een rechter de borgtocht ongeldig verklaren.
Overlijden
De verplichtingen van de erfgenamen van een kosteloze borg zijn beperkt tot de waarde van hun erfenisaandeel. Er wordt dus nooit meer geëist dan wat wordt geërfd.
Informatieplicht
Bij regelmatige uitvoering moet de schuldeiser de borg minstens één keer per jaar informeren over de stand van zaken. Bij niet-uitvoering moet elke mededeling gelijktijdig en in dezelfde vorm aan de schuldenaar én de borg worden gedaan.
Ontdek onze oplossingen
Wilt u meer weten over het aangaan van een hypothecaire lening in combinatie met een gratis garantie? Neem contact op met onze experts en krijg advies op maat. Wij helpen u graag verder met een transparante begeleiding, zodat u zich kunt richten op wat echt telt.
Ontdek de mogelijkheden van hypothecaire lening