Hypothecaire lening

Het bedrag van een lening wordt altijd bepaald op basis van uw terugbetalingscapaciteit. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Hoe kunt u berekenen hoeveel u kunt lenen met een hypothecaire lening?

Simuleer uw  hypothecaire lening

Hypothecaire lening: hoeveel kan ik lenen?

Het bedrag van een lening wordt altijd bepaald op basis van uw terugbetalingscapaciteit. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Hoe kunt u berekenen hoeveel u kunt lenen met een hypothecaire lening?

Simuleer uw  hypothecaire lening

Hoeveel kan ik lenen voor de aankoop van een woning?

Wilt u een eigen woning? Veel mensen sluiten een hypothecaire lening af om hun droom waar te maken. Ze gaan dan naar hun bank of naar een andere financiële instelling en informeren zich: hoe werkt een hypothecaire lening, wat kost dat, maar vooral ook: hoeveel kan ik lenen?

Inderdaad, een van de eerste dingen die een financiële instelling met u zal bekijken, is uw terugbetalingscapaciteit. Er zijn hierbij twee mogelijkheden: u kunt zelf een bedrag voorstellen waar u zich comfortabel bij voelt, of u kunt uw uitgaven met uw inkomsten vergelijken. De instelling overloopt vervolgens een paar mogelijkheden met u, om te kijken wat het beste bij uw situatie past.

Simuleer gemakkelijk uw hypothecaire lening online

U kunt ook zelf berekenen hoeveel u kunt lenen met een simulatietool. U geeft gewoonlijk het bedrag in dat u wilt lenen, uw eigen bijdrage, de gewenste looptijd, enkele details over uw persoonlijke situatie, en de tool maakt een inschatting van uw mogelijkheden.

U krijgt de rentevoet te zien en hoeveel u maandelijks moet terugbetalen, zodat u meteen kunt inschatten of de lening past bij uw financiële mogelijkheden. U heeft ook vaak de mogelijkheid om de criteria aan te passen en zo een voorstel te vinden dat beter aan uw wensen voldoet. Dat is bijvoorbeeld interessant als de maandelijkse aflossing hoger is dan u had verwacht.

Een simulatie is ook interessant om de verschillende aanbiedingen op de markt te vergelijken. U kunt meerdere financiële instellingen met elkaar vergelijken en zo het beste aanbod vinden.

De maandelijkse aflossingen

combien puis-je emprunterWanneer u een hypothecaire lening aanvraagt, moet u realistisch zijn: het is niet de bedoeling dat u meer gaat lenen dan u aankan. Idealiter bedragen uw maandelijkse aflossingen niet meer dan 1/3 van het gezinsinkomen. Als u bijvoorbeeld € 2.500 per maand verdient, betaalt u beter niet meer dan € 825 per maand terug.