Krediet & leningen

Wanneer twee mensen trouwen, kunnen ze kiezen voor het wettelijke huwelijksvermogensstelsel of een conventioneel stelsel, zoals het stelsel van scheiding van goederen.

Simuleer uw lening online

Definitie van een conventioneel secundair huwelijksstelsel

Echtgenoten hebben de mogelijkheid om af te wijken van het wettelijke stelsel. Ze moeten in dat geval een huwelijkscontract opstellen bij een notaris. In dat contract kiezen ze zelf het stelsel dat hun voorkeur uitdraagt. Vandaar ook de term ‘conventioneel’: de partners leggen zelf de regels vast.

Er bestaan twee conventionele stelsel waaruit de echtgenoten kunnen kiezen:

  • Algehele gemeenschap: het hele vermogen van de echtgenoten behoort tot de huwgemeenschap.
  • Scheiding van goederen: de vermogens van de echtgenoten worden apart gehouden en het paar kan enkel beslissen over de eigen bezittingen.

Let op: welk stelsel u ook kiest, de regels van het primaire huwelijksstelsel blijven altijd gelden. Onder meer de gezinswoning is beschermd.

Het is bovendien aangeraden dat beide echtgenoten de overeenkomst ondertekenen wanneer ze een consumentenkrediet afsluiten. Zo kan er geen discussie ontstaan over de bestemming van de lening (al dan niet voor huishoudelijke behoeften) of over de werkelijke scheiding van de goederen.