Hypothecaire lening

Wilt u een woning kopen, maar weet u niet goed hoeveel u moet lenen om de aankoop te financieren? In dit artikel vindt u een handig overzicht.

Simuleer je hypotheek online

Heel wat mensen gebruiken een hypothecaire lening om een woning te financieren. Maar vóór u een lening kunt afsluiten, moet u weten hoeveel geld u moet lenen en wat de voorwaarden zijn.

Hoeveel moet u lenen om een ​​woning te kopen?

Een van de eerste zaken waar u over moet nadenken, is hoeveel geld u werkelijk nodig heeft voor de woning van uw dromen. Het antwoord is niet eenduidig: er komen namelijk heel wat kosten bij een hypothecaire lening kijken. Verderop geven we een beknopt overzicht, maar het is ook een goed idee om hier met uw bank over te spreken. Zij kan u vertellen met welke kosten u rekening moet houden, bijvoorbeeld notariskosten.

Een andere punt waar u het best eens bij stilstaat, is uw leencapaciteit. Hoeveel geld kunt u maandelijks aflossen?

Zodra u weet hoeveel u nodig hebt en hoeveel u kunt aflossen, kunt u een online simulatie maken.

Welke kosten komen bij de aankoop van een woning kijken?

We vertelden al dat er heel wat kosten bij een hypothecaire lening komen kijken. Het gaat meer bepaald om de notariskosten, de registratiebelasting, het hypotheekrecht en de expertisekosten. Als u uw woning wilt renoveren, moet u ook daar een budget voor voorzien.

Bespreek zeker met uw bank welke kosten haar hypothecaire lening dekt en welke kosten u zelf moet betalen.

Kies de juiste leningformule

Om een idee te krijgen van een hypothecaire lening, kunt u een simulatie maken met een online leningsimulator. Een simulatie helpt u om de beste kredietaanbiedingen in België te vinden. U ziet meteen welke leningen er beschikbaar zijn, de rentevoet en de terugbetalingsvoorwaarden.